marți, 5 septembrie 2017

Noi suntem zeițe –Alice Năstase ( recenzie )


Alice Năstase este una dintre persoanele pe care le admir foarte mult. Atât pentru povestea de viață,cât și pentru ascensiunea profesională înțesată de încercări grele peste care a trecut cu zâmbetul pe buze.

Cartea „Noi suntem zeițe” face parte dintr-o serie de romane prin care autoarea povestește evenimentele prin care trece. Constituită printr-o serie de scrisori adresate în principal celei mai bune prietene, Simona Catrina, Alice Năstase construiește un jurnal cu un singur sens. Tocmai prin  acest tip de scriitură oferă contextul prielnic pentru a stârni imaginația cititorilor și pentru a face ca evenimentele să ia conturul unei adevărate telenovele sentimentale.

Stilul lui Alice Năstase nu are cum să nu te prindă, este genul de text care este dedicat persoanelor sensibile, romantice, cu sentimente puternice ... pentru că doar acest  gen de persoane vor înțelege și poveștile de dragoste trăite la intensitate maximă și expuse cum nu se poate mai realistic. Eu aș spune că toamna este momentul ideal în care să citești cărțile lui Alice Năstase, iar dacă te afli în situația în care trăiești o iubire imposibilă, neîmpărtășită, este exact ceea ce îți trebuie. 

Da, Alice este genul de femeie care nu mai ține cont de limite atunci când vine vorba de iubire, este tipologia îndrăgostitei permanent naive și pregătite să creadă vorbele iubitului, indiferent în ce context se regăsește idila.
Noi suntem zeițe este o carte între paginile căreia am plâns, am râs, din  care mi-am găsit inspirația pentru declarații de dragoste imaginate.

Găsesc de cuviință să dedic acest articol in memoriam Simona Catrina. (mi se face pielea găină când scriu aceste rânduri și nu îmi vine să cred că mă găsesc în situația asta... )

Ce se mai spune despre această carte:

"Noi suntem zeite - Carte Postala" de Alice Nastase este un roman epistolar, un roman de dragoste care reflecta conditia chinuita a femeii cautatoare de iubire in lumea in care traim. Romanul este structurat pe sapte capitole, trei dintre ele continand scrisori de dragoste, avand ca destinatari directi pe protagonistii povestilor de iubire evocate in roman, iar celelalte patru capitole fiind alcatuite dintr-o insiruire de scrisori catre Simona, cea mai buna prietena, martorul existentei neprefacute a autoarei, care traieste intr-o alta tara, in Canada. Frumusetea romanului vine din stilul emotionant si foarte onest de a scrie despre dragoste al lui Alice Nastase - stil consacrat in editorialele din revista Tango- , din puterea de a observa si de a lua in discutie aspecte pe care, in general, femeile le intalnesc in existenta lor, dar, din pudoare, nu discuta despre ele: dorinta barbatilor de a tine ei sub control evolutia relatiei, apucatura masculina de a colectiona istorii de amor, fara sa-si asume responsabilitati in iubire, obiceiul tot mai frecvent intalnit al barbatilor de a trai in concubinaj cu cineva, dar de a declara ca sunt liberi, necasatoriti, si de a se lansa si in alte relatii paralele.
Juxtapunerea stilului romantic, trist, al scrisorilor de iubire, si cel plin de umor sau observatii crude din scrisorile pentru Simona creeaza o lectura alerta, o constructie literara irezistibila. Scrisorile nu primesc niciodata raspuns, dar din continutul lor reiese perfect felul in care a evoluat istoria respectiva si, de asemenea, transpar toate problemele traite de femeia-martor, Simona, care, desi vietuieste intr-o alta lume, intampina aceleasi greutati legate de intalnirea marii iubiri si de lupta cu joburile care, de multe ori, te mutileaza. In afara subiectelor legate de cautarea iubirii si de dificultatea de a o gasi intr-o lume mercantila, grabita, care a inaltat tradarea la nivel de traditie, romanul face o descriere fascinanta a lumii presei romanesti, in care patronatul inventat dupa Revolutie nu are o cultura a respectului fata de jurnalistul angajat, oricat de talentata sau valoros ar fi acesta. Cartea reflecta istoria primilor ani ai crearii a doua dintre cele mai importante publicatii pentru femei aflate pe piata romaneasca si povestea cruda a neintelegerilor aparute intre jurnalistii creatori ai conceptelor respective si patronii care, in momentul in care proiectul este pus pe roate, sunt gata sa se descotoroseasca de cei care au facut totul posibil.


 Alte informații:
Cod: CTA973-8869-70-6
An aparitie: 2008
Autor: Alice Nastase
Categoria: Romane de dragoste, Carti romantice
Dimensiuni: 11x18
Editura: CARTILE TANGO
Nr. pagini: 317



Această recenzie a putut fi posibilă cu ajutorul www.libris.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de spus? Zi tare, să te-auzim!