miercuri, 23 iunie 2021

Dinți de lapte - Zoje Stage ( recenzie )

„Dinți de lapte” este catalogată ca fiind un thriller, mie însă mi s-a părut, cumva, că balanța înclină mai mult spre psihologic.

Sunt 2 personaje prin prisma cărora se relatează evenimentele: Hanna și Suzette. Hanna este fiica lui Suzette și a lui Alex.

Deși din unghiul lui Alex nu vedem nici măcar un fir narativ, în sensul în care nu îi putem pătrunde în gânduri, el este totuși epicentrul acelui pseudo-univers: Alex este cel care declanșează ceea ce este mai bun în fetița lui, Hanna, dar și în soția sa, Suzette. El este cel care face lucrurile să stagneze sau să ia amploare.

Dar să revenim la personajele noastre care împart prim-planul. 

Hanna este o fetiță care își iubește tatăl, este „veverița lui tati” și se comportă în consecință. Este alintată și receptivă la tot ce vine din partea lui. Atenția tatălui se îndreaptă în exclusivitate ei cu atât mai mult cu cât fata are probleme în comunicare, concret refuză să vorbească, însă tatăl o descrie ca fiind extrem de inteligentă. În opoziție, atitudinea supra-protectivă a tatălui o face să dezvolte sentimente nefirești față de el, amintind la un moment dat că își dorește să se căsătorească cu el. Cu acest gen de sentimente, continuarea este ușor de ghicit, astfel fata nutrește planuri diabolice să își omoare mama.

Suzette este un personaj plin de frământări și gânduri. Vine în viața de familie cu niște frustrări încă din copilărie și cu un model parental deloc potrivit pentru rolul său de mamă. În contextul acestor frustrări ajunge să comită greșeli în ceea ce privește creșterea fetei sale și totodată faptul că există un du-te-vino în decizii și o nesiguranță în acțiuni o face să fie stângace și nepotrivită sub umbrela mamei.

Finalul este, într-un fel, surprinzător, dar în alt mod este de așteptat. 


Ce spun alții despre carte:


În același stil cu Trebuie să vorbim despre Kevin și Cina, Dinți de lapte este un debut „sângeros” despre o mamă disperată să găsească ajutor pentru fiica ei mută, al cărei comportament tulburător devine tot mai periculos.

FACEȚI CUNOȘTINȚĂ CU HANNA!

E un înger drăgălaș, deși mut, în ochii adoratori ai tăticului ei. Acesta este singura persoană care o înțelege, și tot ce-și dorește Hanna este să trăiască fericită, pentru totdeauna, alături de el. Însă mami îi stă în cale, iar fetița va încerca orice truc imaginabil ca să scape de ea. De tot, dacă se poate.

FACEȚI CUNOȘTINȚĂ CU SUZETTE!

Își iubește sincer fata, însă, după ani de respingeri, școală la domiciliu pentru fiica ei și clipe încărcate de tensiune, sănătatea ei fizică și psihică slăbesc pe zi ce trece. Pe măsură ce șiretlicurile Hannei devin tot mai sofisticate, iar soțul lui Suzette rămâne orb la atmosfera tot mai încordată din sânul familiei, Suzette începe să se teamă că ceva cu adevărat rău se petrece și că, poate, casa nu reprezintă totuși cel mai potrivit loc pentru fetița lor.

Dinți de lapte este o poveste despre o familie aparent perfectă și o fetiță mută care nu-și dorește nimic altceva decât să-și ucidă mama.

„O poveste care amintește de Trebuie să vorbim despre Kevin, Fata dispărută și filmul Prevestirea. Dinți de lapte este o carte halucinantă și plină de întorsături de situație, care te va face să-ți pui constant sub semnul întrebării compasiunea simțită față de cele două personaje principale, a căror legătură se destramă continuu.” Entertainment Weekly

„Răscolitor și imposibil de lăsat din mână, Dinți de lapte îți va intra pe sub piele și te va prinde în ghearele sale reci până la deznodământul șocant.” LISA SCOTTOLINE

„Stage imaginează cu măiestrie un thriller înspăimântător, pe care nu-l poți lăsa din mână, transformându-l totodată într-o îndrăzneață investigație asupra parentingului și a căsniciei, identificând nemilos fisurile iubirii necondiționate.” Publisher’s Weekly

„O lectură deopotrivă cuceritoare și înfiorătoare.” New York Post

„Stage combină elemente horror cu suspansul domestic pentru a picta un nemilos tablou al psihopatiei infantile și a regretului matern.” Kirkus Reviews

„Delicios de înfricoșătoare […]. Autoarea menține suspansul și tensiunea […], oferind o scurtă și oripilantă perspectivă asupra gândurilor unei sociopate în devenire.” Library Journal


Această recenzie a fost posibilă cu ajutorul Editurii Corint. 

2 comentarii:

Ai ceva de spus? Zi tare, să te-auzim!