luni, 27 august 2012

Bărbaţi care urăsc femeile - Volumul 2: Fata care s-a jucat cu focul de Stieg Larsson

Lisbeth Salander, o tânără de 26 de ani din Suedia este personajul principal al acestui volum. Este un hacker de un surprinzător talent pe care şi-l foloseşte cu cea mai mare îndemânare făcând cercetări detectiviste pentru Milton Security. În ciuda faptului că are tendinţe sociopate, marea majoritate a persoanelor care o cunosc (foarte puţine la număr) o admiră pentru munca dar şi pentru misterul în jurul căruia îi gravitează întreaga existenţă.

Personajul laolaltă cu povestea este cu atât mai uimitor cu cât este tratat din punctul de vedere a tuturor persoanelor care iau contact cu ea. Astfel aflăm că, în urma unui accident în care a atacat un cetăţean suedez într-un metrou din pricina faptului că acesta îi făcea avansuri libidinoase, Salander este declarată iresponsabilă. (Mama ei se află într-un sanatoriu, iar tatăl - cel puţin în începutul volumului - este necunoscut) Prin urmare, îl cunoaştem pe primul ei tutore Holger Palmgren care, în urma unui atac cerebral, ajunge într-un centru de reabilitare. La scurt timp, locul tutorelui este luat de Nils Bjurman - un avocat între două vârste care are contacte în organizaţia ce îi corespunde KGB-ului în armată încă de pe vremea existenţei Federaţiei Ruse şi care profită de poziţia pe care o are asupra Lisbethei, violând-o -

Cu această ocazie notăm perspicacitatea fetei care reuşeşte să filmeze evenimentul cu o cameră special ascunsă. Urmează multele luni de şantaj din partea ei pentru ca noul tutore să ofere Serviciului Social rapoarte cât mai bune despre ea, apoi plecarea din ţară ce oferă posibilitatea avocatului de a pune la cale un adevărat plan împotriva ei.

Celălalt fir narativ descoperă dezvoltarea redacţiei Millenium din care face parte şi Mikael Blomkvisk (!de reţinut, aici, detalii care TREBUIE neapărat citite).

În fine, cele două fire narative se întrepătrund în momentul în care Salander devine suspecta numărul 1 în uciderea unui jurnalist, iubitei acestuia (care puneau la cale împreună cu redacţia Millenium tipărirea unei cărţi din domeniul comerţului cu sex ce avea să dea peste cap la propriu şi figurat o grămadă de nume importante), dar şi a lui Nils Bjurman.

Nu am să menţionez în mod intenţionat dacă Salander este sau nu vinovată de uciderea celor trei, în schimb pot să vă spun că 4 dintre cele mai importante persoane din viaţa ei o consideră pe aceasta nevinovată. ( Mimmi - iubita lui Lisbeth, Blomkvisk, Palmgren şi Dragan Armanski - directorul Milton Security)

Povestea se dovedeşte a fi destul de încâlcită până în ultimele 30 din cele 753 de pagini, moment în care se clarifică toate întâmplările, legăturile dar cel mai important... aflăm cine este tatăl lui Lisbeth Salander şi motivul principal pentru comportamentul şi instinctele ei atât de ascuţite.



V-am făcut curioşi? Dacă da, aştept părerile voastre în legătură cu volumul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de spus? Zi tare, să te-auzim!