vineri, 20 iunie 2014

Proiectul arhitectural câștigător pentru Muzeul de Științe ale Naturii

Muzeul Stiintei si al Naturii Constanta












Concurs de solutii pentru Complex Muzeal de Stiinte ale Naturii, Constanta




Functiune:  educatie, loisir, birouri, amenajare urbana si peisagera; Amplasament: Constanta, Romania; Beneficiar: Consiliul Judetean Constanta;  Suprafete: A teren: 13ha; A cd: 79.520mp; Anul: 2011
Locul I
Proiect distins cu marele premiu
Tema concursului: Construirea unui Complex Muzeal de Stiinte ale Naturii pe situl care gazduieste momentan Delfinariul din Constanta, modernizarea delfinariului, construirea unui acvariu, a unui exotariu si amenajarea unei gradini botanice precum si configurarea unor spatii specifice functiunii noi propuse.
Construirea unui Complex Muzeal de Stiinte ale Naturii poate reprezenta pentru Constanta, pentru regiune si tara o oportunitate uriasa de atractie, fiind singurul din acesta parte a Europei de asemenea dimensiuni.Programul de Centru de Studii si Cercetarea vietii din marile si oceanele lumii promoveaza cunoasterea, curiozitatea, deschiderea, gandirea, responsabilitatea fata de natura si stiinta. Arhitectura poate fi parte din spectacol – o experienta aparte in parcursul muzeului. Prin configurarea cladirii am creat  legaturi la nivel urban intre parcul si esplanada lacului Tabacarie cu Bd. Mamaia, terasa cladirii devenind astfel o piata urbana spectaculoasa, deschisa catre oras si locuitorii sai.
Complexul este compus din cladirea muzeului (spatiu muzeal) si curte (microrezervatie si gradina botanica) cu cateva pavilioane – sere botanice, observator astronomic si adaposturi pentru animale. Principalele functiuni pe care le adaposteste spatiul muzeal sunt: acavariu, delfinariu, bazin pentru orci, exotariu cu sera tropicala, bazine pentru foci si pinguini, planetariu – cinema 3D, observator si sere botanice.Amenajarea microrezervatiei se va inspira cu precadere din natura Deltei – relief, ecosisteme, geografie, flora si fauna, si va oferi un cadru natural pentru animalele microdeltei, delimitarea dintre habitatul acestora si vizitatori facandu-se intr-un mod natural. Astfel, intregul concept se va baza pe protejarea naturii si a biodiversitatii deltei.

Mai multe detalii pe syaa.ro

Un comentariu:

Ai ceva de spus? Zi tare, să te-auzim!