miercuri, 6 aprilie 2016

Innovation Biz Forum - live blogging

Astăzi, la ora 9.30 începe Innovation Biz Forum, la hotel Intercontinental.
Conferința a început cu un mic speech al Martei Usurelu care a stabilit diferența între idee și inovație.

Prima sesiune se referă la un nou val al inovației în contextul schimbărilor radicale din piață în procesele de business.

Primul speaker de azi este Andrei Pitiș, Fondator Vector Watch :

„Inovația este despre oameni. De aceea, într-o companie trebuie insuflată cultura de inovație, așa încât oamenilor să nu le fie frică să aibă idei, să și le expună. Pentru companiile mari recomand asocierea cu start-up-uri și echipe de tineri.
Câteodată trebuie să nu știi ce te așteaptă ca să poți să inovezi. Pentru a face asta, pentru a inova, trebuie să fii foarte bine informat în domeniul în care vrei să inovezi. ”

„Trebuie să ai curaj să greșești”, spune Marta

Al doilea speaker este Dragoș Sîrbu, CEO Flanco ne face o scurtă incursiune în istorie, punctând evoluția invențiilor tehnologice: televizorul, mobilul, internetul.

„Tehnologia se mișcă într-un ritm rapid. Totul este ACUM. Producătorul e mercantil, consumatorul este dependent. Tehnologia este susținută puternic de social media și canalele de comunicare digitale. Ori ne adaptăm, ori dispărem ca dinozaurii.

Viața este 10% ce și se întâmplă și 90% cum reacționezi la ce ți se întâmplă. ”



Cosmin Ochișor, T-mobile Polska,

„Companiile mari sunt văzute ca un dinozaur mare, bătrân. încet, dar are credibilitate, branding și PR, cash, distribuție”

Startup-ul însă înseamnă cultură, inovare, imagine inovativă.

Unind corporațiile cu startup-urile ar fi cea mai bună idee, o situație de win-win.

In the new world, it is not the BIG fish which eats the SMALL fish, it`s the FAST fish which eats the SLOW fish.”

Ultimul înainte de pauză este Dan Enache, speaker din partea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Pauzăăă

În a doua sesiune se vorbește despre Impactul shared economy asupra comunităților locale
„Inovațiile tehnologice și serviciile digitale inovatoare au schimbat lumea așa cum o știam. Regulile trebuie să evolueze ținând cont de progres și de ceea ce este bine pentru oameni, iar țările și orașele care își adaptează legile pentru a permite progresul sunt cele care vor prospera ”

Kalle Palling, chairmanal European Union Affairs Committee Estonia și inițiator al legislației ride-sharing, vorbește despre cum a devenit Estonia prima țară care reglementează serviciile inovatoare de ride-sharing.

Dezbaterea sharing economy, despre impactul pe care îl are asupra comunităților locale și începe cu Varujan Pampuccian, președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicații, Camera Deputaților
„O nouă revoluție va veni cu clasa oamenilor inutili. Evoluția distruge mai multe locuri de muncă decât crează. Fabricația aditivă democratizează accesul la fabricației. Urmează să se dezvolte bioinformatica.

- schimbăm perspectiva de învățare
- servicii de tip concentrator
- curent de meditații online ”


La dezbatere iau parte Dorin Dumitrescu (Intelligent Transport Systems România), Florin Bonciu (prorector Universitatea Româno-Americană), și Kalle Palling (chairman of European Union Affairs Committee Estonia și inițiatorul legislației ride-sharing)

După a doua pauză începe a treia sesiune de dezbateri, vorbim tot despre sharing economy. În discuție iau parte Anca Harasim (Camera de Comerț Americană din România),

„România poate să capitalizeze pe dezvoltarea sectorului IT, apoi pe partea de legislație și la stimularea de startup-uri. Nu ar trebui să ne hazardăm să ajungem la concluzii înainte de a ne informa în legătură cu acest curent”

Octavian Bădescu ne povestește despre Lokko, despre ideea din spatele aplicației și inovația adusă în serviciul de livrare în ziua cererii.

Robbie Khazzam ne vorbește despre idee Uber, iar Iulian Pădurariu despre Pony Car Sharing.

Thomas Knobel, fondatorul WowApp vorbește despre Freeism - cum lucrăm gratis fără să știm. Cum? Stând pe internet.
Și despre Wowism  - cum să stăm pe net și să ni se întoarcă o parte din profitul pe care îl facem stând pe net.

Concluzii:

sharing economy va exista peste 5-10-50 ani
trebuie să ținem cont de două aspecte empatie și conștiinciozitate, în sensul în care să folosim bunurile sharuite ca și cum ar fi ale noastre.
economia tradițională și sharing economy vor putea coexista



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de spus? Zi tare, să te-auzim!