joi, 1 martie 2012

Pânza de păianjen de Cella Serghi


Următoarea carte proprusă spre "disecţie" este "Pânza de păianjen" a Cellei Serghi. Prin urmare, am căutat, m-am documentat şi am găsit diverse păreri despre această carte.


Cei de la SerialReaders recomandă această carte în felul următor:


¨¨Interpreta deosebita a sufletului feminin, personajele sale au gasit o larga audienta în rândul publicului. Mai toate eroinele au un destin tulburator si captivant, sunt firi complexe, parcurg drumuri deosebite în afirmarea lor sociala. Dupa cum apreciaza critica literara, “ceea ce confera originalitate scrisului Cellei Serghi este viziunea realista a cartilor sale”.


Romanul Panza de paianjan a aparut cu o banderola pe care scria: “Liviu Rebreanu, Camil Petrescu si Mihail Sebastian au recomandat Editurii acest roman”. (Constanta Calinescu)¨¨


De asemenea, Ramona a scris câteva citate din carte :


1. “Tu ai atata sensibilitate ! Nu-ntelegi ca merita sa traiesti pentru ca sa vezi cum cad frunzele si cum apar mugurii, pentru o zi in care e soare, pentru alta in care ploua ?”

2. “Intre privirile si buzele lor nu mai era loc pentru nici o intrebare, nici un gand, nici o teama. Toata viata am aspirat sa iubesc o fiinta cu o dragoste absoluta, echivaland cu credinta care transcende ratiunea din care s-a nascut si care exista apoi din propria ei viata. Actul dragostei nu devine un deliciu senzual, ci un extaz, care face sa dispara diferenta intre doua fiinte. Amantii care cunosc asta intalnesc echivalentul mortii si al poeziei. ”

3. “Sunt fericit, Voica .” ” Ce inseamna sa fii fericit, Victor ?” ”Sa fiu cu tine. Sa mi se para ca tot ce ma inconjoara esti tu, este al nostru. Sa vrei sa imparti toate emotiile si bucuriile si toate lacrimile cu iubita ta… sa nu vrei sa vezi fara ea o picatura de ploaie, pe o frunza. Sa nu vrei sa simti sub talpile goale roua diminetii, infiorarea amurgului…”

4. “Frumoase clipe !” ”Da, sunt clipe care te despagubesc de toate infrangerile si te fac sa vezi ca viata e totusi frumoasa !”


De altfel, Dianora crede despre cartea de azi că este foarte specială:

"Un roman ce nu seamană cu nimic din proza noastră interbelică. Poate doar se resimt mici influenţe. Influenţe ale lui Camil Petrescu, Mihail Sebastian sau Rebreanu. Cert este că în final, Cella a dat României o mică capodoperă care la ora actuală este încă acoperită de negura uitarii.


Citeşte mai mult: http://www.dianora.ro/2008/08/panza-de-paianjen-de-cella-serghi.html "


Dragii mei, promit să fac eu însămi o recenzie a acestei cărţi. Dar până atunci, aş vrea tare mult să ştiu care este părerea voatră despre această carte.


7 comentarii:

  1. am citit-o relativ de curând, acum un an și ceva, și mi-a plăcut mult. o carte frumoasă, sensibilă și tristă

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a plăcut foarte foarte mult. Am citit-o pe la vreo 15 ani, într-o vară. Atât de tare m-a prins că după ce am terminat-o aveam impresia că văd personajele pe stradă. Din cauza cărții am făcut și prima mea excursie la Balcic.

    RăspundețiȘtergere
  3. De cand imi priomit ca ma apuc de ea...dar ma asteapta.
    Am auzit numai referinte pozitive legate de carte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, aştept...şi cu ocazia aceasta te aştept şi pe-aici cu o părere:D

      Ștergere
  4. deja te-am implantat in Roll, promit ca revin cu parerea despre roman, insa am o lista de prioritati in ceea ce priveste cartile, care numara vreo 20 de titluri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu la fel...doar că, eu am mult mai multe:)) şi, se pare, cu cât trece mai mult timp, cu atât se strâng mai multe...:))

      Ștergere

Ai ceva de spus? Zi tare, să te-auzim!